2010. július 5., hétfő

Firefox 3.6.6 vs Flash 10.1.53.64 - percenként fagy

Az elmúlt hetekben egy hihetetlenül idegesítő hibára lettem figyelmes a Firefox-ban: bizonyos lapok, amelyek flash animációt tartalmaznak egyszerűen lefagyasztják a böngészőt, amely az "rendeltetésszerűen" kilép, feldobja a hibaküldő ablakot, majd felajánlja, hogy újratölti a session-t. Utánanéztem a fórumokon és háromféle variációval találkoztam:
  • a Firefox 3.6.4-ben bevezetett plugin-container nem fér össze az új Flash-sel
  • az új Flash úgy rossz, ahogy van, és megdögleszti a Firefox-ot
  • az egész úgy sz*r, ahogy van, használj operát, ie-t, chrome-ot, safari-t, stb.
Az utolsó alapvetően jó megoldás, de azért csak van az embernek egy megszokott felülete, ahol a bookmark-jai ülnek, minden kézreesik, stb. főleg egy webfejlesztő esetében, ahol a plugin-ek garmadája van feltelepítve.

Az első kettő között viszont alapvetően nincs különbség, maximum jogilag (ami engem hidegen hagy, bár hajlamos vagyok az Adobe-ot hibáztatni - a Firefox esetében még nem nagyon tapasztaltam ilyen mérvű hanyagságot), hogy ki és miben hibázott. A megoldás egyszerű: mindenből fel az újat. Firefox 3.6.6, Flash 10.1.53.64. Fagy.

Ma nekifutottam még egyszer a történetnek, mert már végtelenül idegesített és ezt az oldalt találtam, ami a Mozilla Support hivatalosan. A benne leírt eljárás nekem bevált: kapcsoljuk ki az plugin-container-t és máris minden szép és jó. A képet azért idelinkelem:



Azért a kérdés még mindig áll: ki hibázott? Ha a hiba sok Firefox felhasználót érintett és ilyen körülményesen lehet, csak orvosolni, kíváncsi leszek a június végi globális böngészőhasználati statisztikákra. Szerintem meglepő lesz.