2011. március 4., péntek

Nexus One frissítése Android 2.3.3 Gingerbread-re failed to verify whole-file signature hiba esetén

Boldogságom határtalannak tűnt, amikor megjött az első hír: a Google végre elkezdte kitolni a Gingerbread OTA frissítéseket. Ekkor még nem tudhattam, hogy az időközben felbukkant update.zip fájlok közül egyik sem fog feltelepülni az egyébként teljesen érintetlen Nexus One telefonomra (értsd: rootolatlan készülék szűzies bootloader-rel), hanem a következő hibával száll el:

Install from sdcard...
Finding update package...
Opening update package... Verifying update package...
E:failed to verify whole-file signature E:signature verification failed Installation aborted.

Gyanúra adott okot, hogy már az Android 2.2.2 OTA frissítés sem jött meg, de azért nem igazán aggódtam. Különböző fórumokon barangolva rájöttem, hogy a Vodafone által árusított Nexus One-ok nem kapják meg közvetlen a Google-től a frissítéseket hanem várni kell addig, amíg azt a Vodafone elérhetővé teszi. Mivel ez akár hónapok kérdése is lehet, inkább kerestem egy olyan megoldást ami rootolás és bootloader piszkálás nélkül Mézeskalácsot varázsol a gépemre.

Ez az angol nyelvű leírás jelentette a megoldást. A trükk az, hogy vissza kell menni egy teljesen gyári (stock) Google ROM-ra, ami már nem fog tudni a Vodafone-os függésről és onnan kell telepíteni a Gingerbread update-et. Ez utolsó közkézen forgó stock ROM egy Android 2.2-es, amit elég sok helyről le lehet tölteni, például erről az oldalról.

!!!FIGYELEM!!! A következő leírás az én készülékemen tökéletesen működött, de ez nem jelenti azt, hogy a tieden is fog. Meghibásodott telefonokért, elveszett Angry Birds háromcsillagos pályákért, atomháború kitöréséért és úgy egyébként semmiért sem vállalok felelősséget. Más szóval csak saját felelősségre hajtsd végre a cikkben leírtakat!
Ha a figyelmeztetés ellenére idáig eljutottál, akkor következő lépéseket kell végrehajtanod:

1. Mivel a következőkben leírt procedúra a felhasználói adataidat teljes egészében törli, ments le minden fontosat a készülékről. A Market-en rengeteg olyan programot találsz ami ebben segítséget nyújt. Én a MyBackup nevezetűt használtam az SMS-ek és a home screen elrendezés elmentéséhez. Igen, az Angry Birds rekordodhoz is találsz mentőeszközt :) A telepítés kb. fél órát vesz igénybe, így mielőtt elkezded mindenképpen győződj meg róla, hogy a telefon fel van töltve. Ha update közben merül le a telefonod, könnyen lehet, hogy a továbbiakban csak egy százezer Forintos papírnehezékként tudod a telefonod alkalmazni.

2. Töltsd le a Passion Google Android 2.2 image-t az előbbiekben megadott linkről. Egy szép hosszú nevű (Passion_Google_WWE_2.16.1700.1_FRG33_MFG_Shipment_ROM) ZIP fájlt fogsz eredményként kapni, amiben egy másik ZIP fájl van. Tömörítsd ki a letöltött fájlt és az így kapott ZIP fájlt nevezd át passimg.zip névre, majd másold át az SD kártyád gyökérkönyvtárába.

3. Állítsd le a telefont, majd az indításhoz tartsd nyomva a trackball-t és nyomd meg a bekapcsoló gombot. Ha minden rendben ment, akkor egy menü fog megjelenni, amiben a hangerő fel/le gombokkal mozoghatsz és a bekapcsoló gombbal aktiválhatod az éppen aktuális elemet. Alapállapotban a BOOTLOADER menü aktív és nekünk most ez is kell, szóval nyomd meg a bekapcsoló gombot a bootloaderbe való belépéshez.

 

4. Belépve a bootloaderbe pár másodperc hezitálás után felolvassa az SD kártyáról az előzőleg odahelyezett passimg.zip fájlt. A jobboldalon egy csík fog lassan felfele kúszni jelezve az aktuális állapotot. Várj türelemmel, mást már úgysem tehetsz...


5. Ezután átnézi a fájl tartalmát, majd ha mindent rendben talált, akkor a hangerő fel gomb segítségével indíthatod el az Android 2.2 rendszer telepítését. A telepítés minden előző adatot törölni fog a telefonmemóriából, az SD kártya tartalmát azonban nem abuzálja.

 

6. A telepítő szép sorban végigmegy a különböző komponenseken...


7. ...majd ha végez és minden rendben talál, akkor ismét a hangerő fel gomb megnyomásával léphetsz tovább. Ekkor a telefon újraindul és homlokodon máris elkezdhet gyöngyözni az izzadság.


8. Reboot után az Android 2.2 nyitóképernyője fogad. Nem állíts be semmit, mindenhol nyomj Skip gombot.


9. A Settings/About Phone menüpont alatt meggyőződhetsz róla, hogy az Android 2.2-es verziója fut éppen. A felső értesítési sávban egy gyanús System Update ikon jelenik meg. Ez értesít a Gingerbread verzió érkezéséről.


10. Az About Phone menüben maradva bökj a System updates menüre, és voila, a Nexus One update to Gingerbread frissítés máris elérhető. Mivel több mint 86MB, javaslom, hogy állítsd be a vezetéknélküli hálózati kapcsolatodat, mert az update így sokkal gyorsabb és pénztárca kímélőbb lesz, majd nyomj a Download gombra.


11. Egy pár percig most töltögeti majd a gigantikus méretű fájlt, várj türelemmel...


12. Amikor kész, érdemes a Restart and Install gombot használva a telepítést megkezdeni, így nemhiába jöttünk el idáig.


13. Ezután a Google mérnökei változatos robotos képekkel és újraindulások sorozatával nyűgöznek le minket. Mindjárt itt az első fajta robot:


14. Majd a kétfázisú animáció befejező lépéseként a nyíl lekúszik a robot fejére némi telefon újraindulással fűszerezve. Eddig nem sikerült az animáció mögöttes értelmére rájönnöm, de tuti valami nagyobb összeesküvés része. Mielőtt valaki megkérdezni, az a szép karc nem a képernyőmön van, hanem a fólián (hehe).


15. Pár újraindulás után jelentkezik a Nexus One eredeti boot animációja. A Gingerbread egyetlen használható javítása, hogy már nem akadozik az animáció a töltés elején, hanem egész végig viszonylag sima marad. Erre a javításra nagyon sokan vártunk, végre nem csúfolhatnak minket az gonosz Iphone-osok (sarcasm off)


16. Mézeskalács bácsi főszereplésével jelentkezik az ultra-kontrasztos fekete alapon sötétszürke elemeket felvonultató Gingerbread rendszer. Nekem itt is újraindult a rendszer pár másodpercen belül, de utána stabilizálódott a helyzet. A biztonság kedvéért a felhasználói adatok törlése mellett döntöttem, úgyis minden adatom elveszett az Android 2.2-es downgrade során. Mielőtt továbbmész, töröld az SD kártyáról a passimg.zip fájlt, nehogy megint rátaláljon és megörüljön neki a rendszer!


17. Felhasználói adatok törlését legegyszerűbben a boot menüben végezheted el. Állítsd le a telefont, majd indításhoz tartsd nyomva a trackball-t és nyomd meg a bekapcsoló gombot, ezzel ismét a boot menüben találod magad. Válaszd ismét a BOOTLOADER opciót.


18. Menj le a hangerő gombokkal a CLEAR STORAGE menüig és nyomd meg a bekapcsoló gombot.


19. A hangerő fel gomb megnyomásával hagyd jóvá a felhasználói adatok törlését.


20. Némi reszelés után a telefon újraindul.


21. Újraindítás után ezúttal a Gingerbread Welcome to Nexus One képernyője jelentkezik. Elkezdheted a telefonod beállítását és régi adataid visszatöltését.

    Amennyiben valamilyen kérdés vagy helyesbítési ötlet van, szívesen várom a kommentek között. Sok szerencsét a Gingerbread telepítéséhez!

    4 megjegyzés:

    1. A Pig Rush highszkoromra is van mentési lehetőség?!

      VálaszTörlés
    2. Szia
      Sajnos nem nagyon akarja letölteni az alap ROM-ot, mindig megszakad.

      Egyéb, MEGBÍZHATÓ helyet tudsz javasolni, ha megkérlek?

      Előre is köszönöm

      VálaszTörlés
    3. Sikerült találnom egy működőt ugyanott:
      http://shipped-roms.com/shipped/Passion%20(Nexus%20One)/Passion_Google_WWE_2.16.1700.1_FRG33_MFG_Shipment_ROM.zip

      Most izzadok :)

      VálaszTörlés