2010. április 25., vasárnap

Weboldal tesztelése több böngészőben

A probléma valószínűleg minden webfejlesztőnek, tesztelőnek ismert, de érdemes a megrendelői oldalon elgondolkodni ilyen irányú tevékenységen. Ha az ember weboldalt fejleszt azt valószínűleg HTML+CSS+Javascript combo felhasználásával teszi (esetleg flash-ben, de az egy más ügy). Ezen nyelveknek az a sajátosságuk, hogy a különböző böngészők más és más módon értelmezik, jelenítik meg őket. Egy tapasztalt és minőségi munkát végző fejlesztőnek kötelessége (amennyiben a megrendelői igények nem mondanak mást) letesztelni az elkészült produktumot a legelterjedtebb böngészőtípusokban.

Hogy melyek ezek így 2010. elején? A listák itt találhatók:
Mint ezekből jól látható a leggyakoribb böngészők a Microsoft Internet Explorer, a Mozilla Firefox és feljövőben a Google Chrome. Ha csak ez a három lenne nem is lenne gond a tesztelés, hiszen ezek simán megférnek egymás mellett. Viszont sajnos ezen böngészők különböző verziói is másként jelentítik a weboldalakat. Jelen állás szerint egy komoly weboldalnak az alábbi böngészőtípusokon kell jól működnie:
  • Internet Explorer 6 (IE6) - a legrégebbi verzió, de sajnos rengeteg céges és régi gépen még mindig ezt a verziót használják
  • Internet Explorer 7 (IE7) - lényegesen újabb verzió a Windows XP 1-es service packjától már a legtöbb windowson ez az alapértelmezett
  • Internet Explorer 8 (IE8) - a legújabb és ezzel együtt legfejletteb Internet Explorer
  • Firefox 3.5
  • Firefox 3.6
  • Chrome 4
A fenti listából én személy szerint az IE6-s böngészőkre már nem szoktam tesztelni, mert lassan lehetetlen olyan fejlett kódot írni, ami értelmes mennyiségű munkával IE6 alatt is életképes. De ez most nem is lényeges.

A feladat, hogy megoldjuk azt, hogy egy weboldalt a fenti lista mindegyik verziójával leteszteljük. A megoldáshoz számos út vezet:
  • beköltözünk valamelyik magyarországi minisztériumba, ahol saját tapasztalatom szerint a világ összes verziójú böngészőjével, gépével, operációs rendszerével találkozhatunk
  • valamilyen virtualizációs technológiával virtuális gépeket telepítünk és azokban teszteljük a weboldalunkat
  • keresünk valamilyen alternatív megoldást
Az első értelemszerűen nem járható. A második már lényegesen kiforrottabb. Az IE különböző verziói alatti teszteléshez a Microsoft is ezt ajánlja, olyannyira, hogy letölthetővé tesz időkorlátos és lebutított virtuális meghajtóra telepített windows-okat. A leírása és a VHD-k letöltése "Internet Explorer Application Compatibility VPC Image" néven található.

Az alternatív megoldás: elég sokat keresgettem a neten ezügyben, de egy befutót találtam, amely azt tudja, hogy egy böngésző plugin segítségével létrehoz egy virtualizációs sandbox-ot, amiben a weboldalról kiválasztott több mint száz alkalmazás közül futtathatunk egyet. Ez a weboldal nem más, mint a spoon.net, ezen belül a különböző browser típusok a Internet/Browsers kategóriában találhatók.

A plugin mind Firefox 3.6, mind IE8-X64-ben tökéletesen futott (Windows 7 X64 EN).


Azt hiszem ennél maradok, egészen addig, amíg nem ütközöm valami olyan bug-ba, ami miatt újat kell keresnem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése